Behaag … Natuurlijk

Voor de 26ste keer organiseren de afdelingen van Natuurpunt in het arrondissement Antwerpen een ‘behaag-actie’. 

Dat betekent dat jij nog tot 31 oktober haagpakketten, fruitbomen, klimplanten en enkele hoogstambomen aan een heel aantrekkelijke prijs kan bestellen!

Waarom deelnemen aan de ‘behaag-actie’?

Ommuurde tuinen zijn een dooddoener voor egels, kikkers en padden. Kies liever voor een haag, een levende omheining zodat diertjes vrij tussen verschillende tuinen kunnen bewegen.

Nergens ter wereld worden tuintjes zo van elkaar en de buitenwereld afgescheiden als in Vlaanderen. Voor dieren als egels, kikkers en padden vormen die omheiningen vaak onoverbrugbare barrières. Voor wie zijn stukje paradijs toch wil afschermen is een haag met inheemse struiken een echte aanrader.

In veel Vlaamse tuinen staan coniferen geplant die netjes de grens van het grasveld van de buren aanduiden, maar gelukkig planten steeds meer gezinnen nu inheemse bladverliezende struiken als haag. Die zijn beter aangepast aan onze bodem en ons klimaat, volgen het ritme van seizoenen en ook onze wilde dieren weten er van wanten mee.

Natuurpunt pakt voor het 26e jaar op rij uit met de grootscheepse campagne “Behaag … Natuurlijk”. Kant en klare streekeigen haagpakketten worden aangeboden aan demo­cratische prijzen. Vooral het streekeigen karakter van de beplanting en de betekenis hiervan voor de fauna worden benadrukt.

Wat kan je bestellen?

Haagpakketten en bomen

Houtkant

Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt: een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.

 • Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes
 • 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20m

Prijs: 9,50 euro

Doornhaag

Ondoordringbare haag voor afscherming. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.

 • Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn,egelantier, hondsroos
 • 24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m.

Prijs: 18 euro

Bloemen- en bessenhaag

Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.

 • Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts
 • 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m

Prijs: 19 euro

Meidoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten, kramsvogel en koperwiek.

 • Soort: eenstijlige meidoorn
 • 25 planten, goed voor 6,25 m

Prijs: 19 euro

Beukenhaag

Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit ‘rode beuk’ bieden we niet aan.

 • Soort: beuk
 • 25 planten, goed voor 6,25 m

Prijs: 24 euro

Bijenbosje

Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst werd gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.

 • Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers
 • 12 planten, 2 planten per soort

Prijs: 9 euro

Vogelbosje

Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.

 • Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout
 • 5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort

Prijs: 4 euro

Knotwilg

Een mooie landelijke knotwilg bekom je door het aanplanten van een knotwilgpoot. Dit is een tak afgehakt van een andere knotwilg, ongeveer 2,5 m lang en 4 tot 6 cm doorsnede. Indien deze poot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal ze uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

Prijs: 3 euro

Vogelkers

De inheemse vogelkers is één van onze mooiste bloeiende bomen. In mei verspreiden de talrijke witte bloemtrossen een aangename geur. De bessen zijn een echte lekkernij voor vogels.
Vogelkersen kunnen 12 m hoog worden en 6 tot 8 m bree. De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3 m. Er wordt een steunpaal van 2,5 m meegeleverd.

Prijs: 44 euro

Fruitbomen

De aangeboden fruitbomen zijn halfstamversies en hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm. Ze worden geleverd met blote wortel en er wordt een steunpaal meegeleverd.

Pruim ‘Belle de Louvain’

Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke, goed doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders. De soort is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met met bomen in de buurt levert een betere oogst op.

Prijs: 20 euro

Kers ‘Lapins’

In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het bald rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven. Deze variëteit is zelfbestuivend.

Prijs: 20 euro

Appel ‘Elstar’

Deze appelboom bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van lichtgeurende, lichtroze bloesems. Een zomer- en een wointersnoei is een aanrader voor deze soort. De soort kan zichzelf bestuiven. Voor een extra goede opbrengst, is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig.

Prijs: 20 euro

Peer ‘Doyenné de Comice’

Deze perenboom bloeit van einde april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. Dze soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving geeft meer en beter gevormde vruchten.

Prijs: 20 euro

Hoe kan je bestellen?

Goed om te weten

Hieronder vind je nog een aantal documenten (in pdf-formaat) om je verder te helpen bij je keuze en je ook in de toekomst een optimale haag te garanderen.

Heb je nog geen Adobe Reader om pdf-documenten te kunnen lezen? Download Adobe Reader gratis op de officiële site van Adobe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws per categorie
Categorieën
Blijf op de hoogte

Natuur.ruimte magazine

Het ledenblad van Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen

X